Egzóta fa

2018-08-23

A képkeretezés egy különleges művészet.

 

Megtalálni a megfelelő fához a megfelelő megmunkálási technikát, hogy az eredmény egy csodálatos léc legyen, mely a legjobban illeszkedik egy festményhez, tükörhöz, egy szép műalkotáshoz.

 

Sok keret egzóta fából készül, melyre különféle technikával kerülnek rá a minták, nyomatok. Ettől olyan különlegesen szépek, egyediek és eredetiek a lécek.Egzota fa.png

 

Az egzóta fa

 

Az egzóták trópusi fa fajták. Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában és a Távol-Keleten őshonosak. Faj- és forma szerint kb. 35 ezer féle létezik, mindet még ma sem ismerik a kutatók. Az egyenlítői őserdők még ma is felfedezetlen részeiben élnek. Az év minden napján nőnek, ezért hatalmas méreteket érhetnek el. Akár 15-25 m is lehet a törzsük hossza. Különlegességük, hogy ezen hosszon nem nőnek ágak, így a megmunkálás szempontjából tiszta faanyagot jelentenek. A hengeres törzsek átmérője elérheti az 1-3 m-t.

 

A fák örökzöldek, ami azt jelenti, hogy egész évben, folyamatosan termelődik a kambium, megszakítások nélkül. Így a fáknak nincs évgyűrűjük, hanem növekedési zónákat alkotnak. Fajtól függően, ezek a zónák is hasonlatosak az évgyűrűkhöz. Van amelyik látható, és van, amelyik kevésbé látványos. Területi elhelyezkedéstől, időjárástól (esős és száraz időszakok) függően a mintázatok lehet csíkos, csavartabb mintás. A színek kialakulása is igen változatos és ugyanezen körülményektől függ.

 

A talaj, hőmérséklet, eső befolyásolja a fák szerkezeti összetételét, amit fontos tudni, a megmunkálás szempontjából.

 

Az egzóta fa a képkeretezés egyik fő alapanyaga, gyönyörű képkeretlécek készülnek belőle.

 

 

 

rakpArt galéria


Cím: 1027 Budapest, Bem rakpart 31.

Tel/Fax: +36 1 213 2057

E-mail: rakpartgaleria@gmail.com


NYITVA TARTÁS:

Hétfő-Csütörtök: 10-18h

Péntek: 10-14h

Szombat-Vasárnap zárva.