A képkeretezés, a faipar csúcsa

2018-09-26

Hosszú ideje használjuk a fát otthonunk felépítéséhez, berendezéséhez, vagy különböző tárgyak készítéséhez. Ipari felhasználás szempontjából a képkeretezés jelenti a felső határt, ez a csúcs.

 

Ahogy korábban már említettük a keretezésnél leggyakrabban használt alap fa az egzóta (trópusi, kiváló adottságokkal rendelkező, jól megmunkálható fajta) vagy fenyő (eresztett fenyő, több részből kerül kialakításra a képkeretezés során felhasznált léc).

 

Mire ezekből a faalapanyagokból a kezünkben tarthatjuk a mesés képkereteket és élvezhetjük a képkeretezés adta luxust, rengeteg különböző folyamaton, megmunkáláson mennek keresztül. Ehhez mind tudás, szépérzék, hozzáértés és persze tehetség kell, hogy a mesterek el tudják készíteni a képkeretezéshez felhasznált léceket.

 

Ötletelnek, kitalálják, tervezik milyen alapanyagokat használjanak fel, milyen pasztával dolgozzanak. Ha műgyantát választanak, az nagyon terül. A fapasztával élesebb felületek is kialakíthatók.

Megtervezik a mintákat, ehhez igazítják a választott anyagokat.A képkeretezés a faipar csúcsa.jpeg

 

Ha hengeres fapasztázás mellett döntenek, először meg kell tervezni, majd megcsináltatni a hengert. Az egész világon két olyan vállalkozás létezik, akik a képkeretezéshez szükséges hengerek készítésével foglalkoznak. Egy henger elkészíttetésére több, mint fél évet kell várni.

Ha elkészült a henger és a mester készhez kapta, kialakítja a képkeretlécen először az alap felületet, majd ezt követően kerül rá a paszta és készül el a hengeres minta.

 

A végkifejlet számos megoldást kínál, csak a mester szaktudásán és fantáziáján múlik hogyan tovább.

 

Láthatjuk, micsoda tervező munka előzi meg magát a képkeretezést, milyen szerteágazó lehetőségek adottak a hozzáértő szakemberek számára, hogy az otthonunkba, irodánkba a legcsodálatosabb munkák kerülhessenek.

 

Most már akár össze is tudjuk hasonlítani, miért lehet árban is akkora különbség egy 3 dimenziós, pasztával készült, esetleg aranyozott, ezüstözött, vagy gyökérlaminált képkeret és egy egyszerűbb, vasalt fóliás léc között (ezeknek nincs formája, nincs 3 dimenziós mintája).

 

 

 

rakpArt galéria


Cím: 1027 Budapest, Bem rakpart 31.

Tel/Fax: +36 1 213 2057

E-mail: rakpartgaleria@gmail.com


NYITVA TARTÁS:

Hétfő-Csütörtök: 10-18h

Péntek: 10-14h

Szombat-Vasárnap zárva.